neděle 11. prosince 2011

Botanická zahrada a arboretum Mendelovy Univerzity v Brně 12.7.2011

Vyrazili jsme s rodiči do Brna už časně z rána, těšila jsem se, protože jsem byla ráda, že taky na chvíli budu z Prahy venku a užiju si volno jinak než sezením u počítače nebo televize.
Pro méně znalé pouze podotknu, že arboretum, neboli dendrologická zahrada je sbírka živých dřevin, taková botanická zahrada, ale se zaměřením na šlechtění a pěstění různých druhů. V tom brněnském je navíc veliký skleník plný orchideí, což byl popravdě náš hlavní cíl.
Cesta k arboretu je poněkud trnitá, neb nikde žádné značení, ani malá cedulička ukazující "tady za tím rohem je arboretum" a ani žádné parkoviště pořádné u toho, ale i přes drobné obtíže jsme se dostali až k zahradě a následně i do ní. U vrat se zazvoní, v kanceláři se zaplatí a potom už se můžete dle libosti courat kde se vám zlíbí (tedy tam kde je to povoleno samozřejmě).
Zahrada je nádherná. Byla jsem už v pár podobných (Průhonický park, Dendrologická zahrada v Průhonicích apod.) ale tady se mi líbilo moc. Možná to bylo nádherným počasím které jsme měli, protože krásně svítilo sluníčko a nebylo ani horko ani zima, prostě příjemně akorát.
Skleník s orchidejemi je parádní. Orchideje jsou nádherné květiny, čím dál více je zbožňuji a obdivuji  jakých úžasných barev a tvarů jsou schopné. 
Zbytek zahrady byl ale také krásný, arboretum je rozděleno do mnoha částí podle míst výskytu (jižní svahy, kavkaz, severní amerika, step atd.) vlastně tu jsou z každé části země nějaké rostliny. Krásné svahy s levandulí jako v Provence, poušť s jukami jako v Mexiku, alpinum plné drobných lišejníků a lomikamenů, bambusové džungle s japonskými borovicemi a javory ale také klasická česká příroda s lipami a osikami. Každý si tu zkrátka přijde na své a kdo má cestu do Brna a neví jak tam strávit několik volných hodin tak mu při hezkém počasí mohu arboretum jen doporučit. Bližší informace (kdy mají otevřeno a kde je najdete a tak různě) na webu http://arboretum.mendelu.cz/cz 

(PS: Ta paní na fotkách je moje maminka :-) )
















































Žádné komentáře:

Okomentovat