úterý 29. října 2013

Vaříme a pečeme s janinyblog.com

Vždycky když Janina na svém blogu uveřejní, nějaký recept, který vařila, tak mám chuť se k ní odstěhovat a nechat se adoptovat :-) Bohužel to nejde a tak si její dobroty musím připravit sama u sebe doma. Tentokrát jsem vybrala makovo-švestkové muffiny s čokoládou a pečeného pstruha.

Hned na začátku podotknu, že nejím ryby. Zcela striktně, už 24 let odmítám všechno co někdy plavalo v řece. Maximum co si dám je tuňák z konzervy, sardinky v tomatě, rybí prsty (u kterých si ale nejsem zcela jistá, že někdy viděly rybu) a vyjímečně lososa (když mi ho někdo uvaří a nesmí to být podkova). Není to o tom, že my ryby nechutnají, já jen nesnáším kosti v mase. Nebaví mě, se pitvat v talíři a vytahovat si z pusy malé dlouhé pichlavé věci a celé jídlo trpět paranoiou, že určitě nějakou kost spolknu. Nicméně jsme se teď s Janinou o rybách hodně bavily, říká se, že by člověk měl jíst rybu 3x týdně a ona pekla štiku a o pár dní později přišla s tím, že budou mít pstruha. Já jsem v poslední době několikrát v Lidl letáku viděla, že mají nově čerstvé ryby a chtěla jsem to vyzkoušet a tak se to nějak sešlo, že jsem se šla do Lidlu podívat a odešla se dvěma pstruhy na tácku :-)
Musím pochválit Lidl, že ryba byla opravdu čerstvá, protože krásně voněla a nestrávila jsem celý druhý den na záchodě :-)
Originální recept je zde já si ho upravila trošku podle sebe, protože jsem zapomněla koupit tymián (nemluvě o tom, že jsem celou dobu žila v domění, že je to rozmarýn) a nemám doma bobkový list :-) Tak jsem rybu namarinovala provensálskými bylinkami smíchanými v moždíři s olivovým olejem, troškou koření na ryby (ale opravdu maličko), solí a pepřem. Tím jsem omytou a naříznutou rybu pomatlala ze všech stran a zastrkala jsem to i do těch zářezů. Zapékací mísu jsem potřela olivovým olejem, položila do ní rybu, pokladla plátky másla, přidala stroužek česneku, rozkrojený citron a hurá do trouby. Pekla jsem asi 25-30 min a bylo to akorát.


Jako přílohu jsem si udělala opečené brambory, které jsem předvařila ve šlupce, nakrájela na větší kousky, trošku jsem je poválela ve zbytku marinády na rybu (udělala jsem jí moc) a na cibulce na pánvi jsem je opekla.
A ještě rajčatový salát s jarní cibulkou. Rajčata nakrájíme na malé kousky, cibulku i se zelenou částí, všechno spolu zamícháme v misce, přidáme olivový olej, ocet, sůl, pepř a já dala ještě "koření na rajčata" co jsem objevila v Lidlu a chtěla ho vyzkoušet.
Na talíři to vypadalo luxusně, rybku jsem pokapala pečeným citronem a cpala se až se mi dělaly boule za ušima :-) Zbyla jen kostřička s hlavou a ocáskem :-) Strašně mě to nadchlo, druhou rybu z tácku jsem šoupla do mrazáku a zkusím na ní jiný recept a už teď se těším. Bylo to jednoduché, rychlé, lehké a strašně dobré. Pstruh má výhodu, že má kosti snadno objevitelné, takže těch co skončí ve vaší puse je opravdu minimum a dají se vychytat než dáte sousto do úst. Čímž si mě tahle rybka dost získala.


Jako dezert po rybě (a hlavně na druhý den k snídani) jsem pekla švestkovo-makové muffiny. Tady už bez úprav a přesně podle receptu ;-) (no skoro, místo čokolády na vaření jsem dala hořkou čokoládu, protože byla zrovna v Albertu v akci :-D )


  Množství přesně vyjde na 12 ks ve standardní formě.


A jsou to ty nejluxusnější muffiny jaké jsem kdy jedla! Když mi navíc Janina řekla, že ten recept vymyslela, protože chtěla péct malinové a v obchodě neměli maliny, poděkovala jsem bohu a všem svatým, že maliny nedodali :-D
Zcela objektivně za tento recept uděluji Janině cenu za recept roku, protože je to prostě naprostá dokonalost. Je to vlastně makovec ve kterém při každém kousnutí najdete nějakou novou a jinou chuť. Někdy je tam čokoláda, hořká a mazlavá a jindy zase švestka, sladká a žužlavá :-D (nevím jak to popsat, je jako to želé ve studentské pečeti). Rozhodně jsem je nepekla naposledy. Miluju mák i švestky a tahle kombinace je prostě skvostná.

3 komentáře:

  1. Tak to vypadá výborně! :), Ryby taky moc nejím, ale zamilovala jsem se do tmavé tresky, je výborná, určitě ji vyzkoušej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tmavá treska, hmm to vůbec neznám, znamenám si a děkuji za tip :)

      Vymazat
  2. až ji ukuchtíš, tak se koukej pochlubit :),jsem hodně zvědavá na tvé kulinářské úspěchy. Vaření zdar :)

    OdpovědětVymazat